De recepten van Umutima,
Wereldrestaurant van 2011


Aperitief: Afrikaanse cocktail met gember, rum en vruchtensap
Aperitiefhapje: maniokchips
voorgerecht: Lenga lenga met visjes
Afrikaanse groentesoep met kool en pinda
Afrikaans geitgebraad
Kuku (gebakken kip met geroosterde pinda)
vegetarisch bijgerecht: Bonenschotel met kokos en koriander
vegetarisch bijgerecht: Boko Boko (gekookte tarwe met kurkuma en bouillon)
een dessert uit Burundi: Muffins met appel en kaneel


aperitief: Afrikaanse gembercocktail met rum en vruchtensap

IngrediŽnten

1 deel rum
2 delen gemberextract
5 delen fruitsap

Gembersiroop kan je zelf maken uit gemberwortels.
In tal van (natuur)winkels kan je echter flesjes gemberextract kopen, en dat is natuurlijk handiger.

Bereiding
Hou de ingrediŽnten gekoeld in de ijskast
Meng ze bij elkaar en schenk uit.

weer naar top


Aperitiefhapje: Maniokchips

Maniok (ook gekend als cassave of tapioca) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De naam cassave is afkomstig van het woord cacabi van de Taino-Indianen, terwijl een andere Indianenstam, de Tupi, cassave tipioca (of tapioca) noemen. In de zeventiende eeuw brachten de Portugezen dit knolgewas naar Afrika waar het nu een belangrijk gewas is.
Deze chips die u warm of koud kunt opdienen, smaken heerlijk bij onze aperitiefdrank, maar ook bij een borrel.

IngrediŽnten (voor 20 personen)
2 Cassavewortels (ook maniokwortels genoemd)
frituurolie
zout

Bereiding
Schil de wortels met een scherp mes en snijd ze in zeer dunne plakjes.
Als het middelste gedeelte te taai is, kunt u de wortels eerst in de lengte en daarna in plakjes snijden.

Laat de maniok minstens 30 minuten in koud water weken.

Kook de plakjes maniok 10 minuten, laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Verhit de olie en frituur de maniokchips goudbruin en knapperig.
Laat de chips goed uitlekken en iets afkoelen en bestrooi ze met zout.

Weer naar top

voorgerechtje: lenga lenga met visjes (sardientjes)

1. bereiding van de Lenga lenga (= kookbanaan)

ingrediŽnten
bakbanaan
water
zeezout
citroen
piment

bereiding
Kook de bananen in de schil
Haal ze uit het water wanneer ze een scheur in de schil vertonen en pel ze dan
Snij ze in schijfjes en frituur ze
Breng op smaak met zeezout en piment.
Serveren kan met een schijfje citroen, zodat het naar wens kan uitgeknepen worden over de bananen


2. Bereiding van de visjes voor bij de Lenga lenga

ingrediŽnten
olie (arachideolie of olijfolie)
ajuinen
tomaten
kleine gedroogde visjes
peper en zout
groentebouillonblokje

Bereiding:
De kleine gedroogde visjes even opbakken in frituurolie.
Bak uiensnippers in de olie.
Voeg de tomatenpartjes toe.
Kruid met peper en zout of een groentebouillonblokje.
Roer de gebakken visjes toe.

Serveer met de gekookte en gefrituurde kookbanaan.

weer naar top


Afrikaanse groentesoep met kool en pinda

IngrediŽnten
voor 6 personen:
3 eetlepels vetstof (palmvet of boter)
500 gram rundvlees in blokjes gesneden
1 gesnipperde ui
2 rijpe tomaten fijngesneden (of tomatenblokjes uit blik)
Ĺ theelepel citroensap
Ĺ theelepel chilipoeder
zout naar smaak (of bouillon)
400 gram fijngesneden witte of groene kool (of gemengde groenten)
2 liter water
6 tot 10 eetlepels pindakaas, naar smaak

Bereiding
Verhit de vetstof in een brede kookpan.
Braad het vlees lichtbruin aan.
Doe de uisnippers erbij en laat ze even meebakken.
Voeg -onder voortdurend roeren- het citroensap, zout, chilipoeder en de tomatenblokjes toe.
Doe de kool (of andere groenten) met het water bij de soep.
Roer goed en laat het geheel, met het deksel op de pan, ongeveer 20 minuten sudderen.
Doe er tenslotte de pindakaas in, en roer tot het geheel over de soep verdeeld is.

weer naar top


Afrikaans geitgebraad

IngrediŽnten

een bout of het stoofvlees van een geit (ongeveer 2 kg )
zout en peper
25 g boter
1 eetlepel olie
2 grote uien, in ringen
6 kruidnagelen, geplet
1 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel kerriepoeder
4 teentjes knoflook, uitgeperst
5 tomaten
1 eetlepel gemalen koriander
1/2 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel chilipoeder
4 grote aardappelen, in de lengte doorgesneden
75 g zwarte olijven, ontpit

bereiding:

Wrijf het vlees in met zout en peper en bak het rondom goudbruin in de hete boter en olie. Schep het vlees uit de pan en fruit de uien tot ze licht tot goudbruin zijn.

Roer kruidnagelen, komijn, kerriepoeder en knoflook door de gefruite uien, laat het geheel nog 1 minuut fruiten en voeg de tomaten toe.

Strooi de koriander, kaneel en chilipoeder over het tomaatmengsel. Doe het gebakken vlees terug in de pan.

Giet een bodem water in de pan en laat het gerecht 1 tot 2 uur zachtjes koken in de afgedekte pan tot het vlees gaar is. Schik na verloop van tijd de aardappelen rondom het vlees zodat ze meekoken en gaar worden. Bedruip alles regelmatig met het stoofvocht.

Schep de olijven door het gerecht en dien direct op.

weer naar top


Kuku met geroosterde pinda


IngrediŽnten
voor 6 personen:
6 kippenboutjes (niet gemarineerd) of kipfilets, eventueel in blokjes gesneden
3 eetlepels geroosterde gemalen pinda's
1 theelepel chilipoeder
2 eetlepels gemengde specerijen (kaneel, gember, foelie,...)
zout naar smaak
(frituur)olie

Bereiding
Vermeng de droge ingrediŽnten en verdeel het mengsel op een plank of op een vel papier. Rol elk stuk
vlees door het mengsel zodat ze alle goed bedekt zijn. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten
intrekken in het vlees.
Bak het vlees in olie een pan.

Suggestie: je kan het vlees ook frituren.

weer naar top


Bijgerechten, vegetarisch:

Bonen met kokos en koriander

IngrediŽnten
3 teentjes knoflook, geplet
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels kurkumapoeder
1 eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel komijn
1 eetlepels verse korianderbladeren, fijngesneden
1 kopje gemalen kokos
1 kopje gekookte zwarte ogen bonen
1 kopje aardappelen, voorgekookt en in teerlingen gesneden
limoen- of citroensap
olijfolie
zout

Bereiding
Verhit de olie en laat de knoflook samen met de chilipoeder stoven gedurende een halve minuut.
Voeg nu de komijn, de korianderpoeder, de kurkuma en de korianderbladeren toe. Laat een tweetal minuten meestoven onder voortdurend roeren.
Voeg vervolgens de gemalen kokos toe en meng het met de vorige ingrediŽnten.
Doe er nu de gekookte bonen en aardappelen bij.
Het geheel afkruiden met zout, en vervolgens het limoen- of citroensap toevoegen.
Laat alles nu nog een tiental minuten doorkoken, tot je een puree bekomt.

weer naar top


Boko Boko

Dit gerecht wordt ook vaak bereid met stukjes vlees er in (lam, kip...). In dat geval wordt het gerecht ook geroerd tot er een soort puree ontstaat.
Wij kozen er voor om een bijgerecht zonder vlees te maken, en om de gekookte tarwe niet tot puree te roeren.

IngrediŽnten
3 kopjes tarwe (of voorgekookte tarwe)
2 ajuinen, gesnipperd
3 eetlepels kurkumapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
5 eetlepels suiker
5 kopjes water
6 theelepels boter of ghee (een soort boter gemaakt uit buffelmelk)
zout
kippenbouillon

Bereiding
Laat de tarwe weken in 3 kopjes water gedurende 3 uur (bij voorgekookte tarwe is dit niet nodig)en kook de tarwe tot ze gaar is. Laat enkele ajuinringen meekoken.
Maak op een tweede vuur een zoete kurkumasaus met de rest van het water, de bouillon, kurkuma en suiker.
Stoof de gesnipperde ajuinen in de boter.

Meng de gekookte tarwe met de kurkumasaus en de gestoofde ajuinen. Warm opdienen.

weer naar top


Burundees nagerecht: muffins met appel en kaneel


Ĺ kop magere yoghurt
het wit van 2 eieren, licht geklopt
1/2 kopje havermout
1/2 kopje in stukjes gesneden appel
3 en 1/2 eetlepel geconcentreerd appelsap
1/2 kopje bloem
1/2 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel soda-bicarbonaat (baksoda)

kleine cake-cups in bakpapier om de muffins in de bakken

De oven voorverwarmen tot 190įC.

Meng de yoghurt, het eiwit, de havermout, de stukjes appel en het appelsap, en zet het mengsel opzij tot de havermout zacht geworden is.

Meng de bloem ,de kaneel en de baksoda in een aparte kleine kom, en meng ze met het yoghurtmengsel.
Goed mengen.

Schep met lepels het mengsel in de cake-cups van bakpapier. Bak ongeveer 25 minuten, tot de muffins goudbruin zijn en een houten priem die je er insteekt, er droog weer uitkomt.

weer naar top